Ventilatie

Zuivere lucht dankzij ventilatie

Waarom ventileren ?

De ventilatie voert vuile lucht af en verse lucht aan. Het evenwicht hiervan vinden zorgt voor de perfecte ventilatie.
 
Bewoners vervuilen dagelijks lucht door te transpireren, douchen, koken en ademen. Er zijn belangrijke redenen om uw gebouw te ventileren. Het voert verse lucht aan, zodat u voldoende zuurstof inademt. Het voert vocht af om schimmelvorming tegen te gaan en verwijdert vieze geuren.
 
Ventilatie ≠ Airco
Dit is het grootste misverstand binnen de ventilatie wereld! Ventilatie wordt niet geïnstalleerd om een woning op comfortabele temperatuur te krijgen. Hygiënische ventilatie is verplicht in woningen om een gezond binnenklimaat te verkrijgen, niet om te koelen of verwarmen.

Ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem C

Systeem A en Systeem B zijn verouderde systemen die vandaag niet meer worden toegepast. Een Systeem C wordt soms nog eens toegepast bij een renovatie.

Bij een Systeem C wordt de vervuilde lucht in de natte ruimtes mechanisch (m.b.v. een ventilator) naar buiten afgezogen. De verse lucht komt via een raamrooster in de droge ruimtes binnen.

Het grote voordeel van een systeem C is dat er veel minder kanalisatie vereist is. Het grote nadeel is dat ze energetisch niet zo interessant zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een optimale ventilatie wil in uw huis gedurende een koude winterdag, zal de koude buitenlucht rechtstreeks naar binnen gebracht worden via de raamroosters waardoor u warmte verliest.

Ventilatiesysteem C+

Het grote verschil tussen een C+ systeem en een C systeem is dat dit vraaggestuurd zal werken. Met andere woorden, er wordt een meeting gedaan m.b.v. sensoren naar de kwaliteit van de lucht.

Iedere ruimte wordt apart gekanaliseerd en bediend met een regelklep. Hierdoor wordt er enkel geventileerd in de ruimte waar het nodig is. De dag van vandaag is het mogelijk om het ventilatiesysteem te voorzien van een bedieningsapp die u kan bedienen met uw smartphone.

Voordeel : Energiezuiniger
Nadeel : Iets meer kanalisatie

Ventilatiesysteem D

Systeem D gaat zowel de toevoer en afvoer van de lucht via een ventilator regelen. Hierdoor wordt de warmte gerecupereerd tussen 80% en 90%. Dankzij deze recuperatie verliest u veel minder warmte dan bij een systeem C. Zo spaart u aardig wat verwarmingskosten uit op jaarbasis. Aan de hand van een timer wordt de hoeveelheid ventilatie automatisch geregeld. Bovendien hoeft er geen ventilatierooster op de ramen voorzien te worden.

Bij een systeem D komt er wel een pak extra kanalisatie kijken doordat zowel toevoer als afvoer mechanisch gebeurt.

Ventilatiesysteem D+

Het verschil met een systeem D is dat hier terug vraaggestuurd wordt gewerkt.

Er worden ruimtesensoren geplaatst die de luchtkwaliteit van de woning meten. Hoe slechter de luchtkwaliteit, hoe meer hier geventileerd zal worden.

Residentieel

_foto 6

Commercieel

_foto 7

Industrieel

_foto 8
Kiest u voor gezonde verse luchttoevoer?
We maken graag werk van uw project.
logo-daikin.png
logo-renson.png
logo-Duco.png
logo-Komfovent.png
logo-zehnder.png
logo-lindab.png